Reforma de la Seguretat Social- Jubilació



El Govern aprova l'avantprojecte de Llei de Reforma de la Seguretat Social

28 gener 2011.- Font: Ministeri de Treball i Inmigració

El Consell de Ministres ha aprovat a proposta del ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, l'Avantprojecte de Llei sobre Actualització, Adequació i Modernització del Sistema de Seguretat Social.
Es tracta d'un conjunt de mesures que tenen com a objectiu reforçar la sostenibilitat futura del sistema de pensions espanyol en la línia marcada per les Recomanacions del pacte de Toledo aprovades pel Congrés dels Diputats el passat 25 de gener.
El text preveu disposicions de gran rellevància que afecten entre altres, a l'edat de jubilació.



Edat de jubilació 

El desafiament demogràfic i l'augment en l'esperança de vida de la població determinen la necessitat de modificar l'edat legal de jubilació, que s'incrementa progressivament al llarg d'un període transitori fins a 67 anys, però, la reforma també contempla diversos supòsits en els que és possible la jubilació abans d'aquesta edat, en coherència amb els principis de gradualitat i flexibilitat que la inspira.

"Tractament específic en atenció a les característiques personals i professionals de determinats colectius. En aquest cas s'inclou a mares que hagen interromput la seva vida laboral per tenir cura dels seus fills i que podran avançar l'edat de jubilació fins a un màxim de dos anys quan compleixin determinats requisits de cotització. Es preveu així mateix la jubilació abans dels 67 anys dels treballadors que realitzen treballs d'especial perillositat o penositat.

"Es manté la possibilitat de jubilació als 65 anys amb el 100% de la pensió quan s'acrediti un període de cotització que s'augmentarà gradualment fins als 38 anys i sis mesos. També es podran jubilar a partir dels 65 anys els que no compleixin aquest
període de cotització encara que s'aplicarà un coeficient reductor a la quantia de la pensió.
"Es permet la jubilació anticipada a partir dels 63 anys amb coeficient reductor sempre que s'acrediti un mínim de cotització de 33 anys. Excepcionalment, en situacions de crisi, els treballadors es podran jubilar a partir dels 61 anys quan hagin cotitzat almenys 
33 anys."Es manté la jubilació parcial als 61 anys, si bé la cotització serà íntegra tant per al treballador rellevista com per al rellevat. 
S'elimina el cas de jubilació especial als 64 anys.
S'incrementen els incentius per a la prolongació voluntària de la vida laboral. 

Quantia de la pensió

Atenent a la recomanació del Pacte de Toledo sobre la necessitat de reforçar la contributivitat del sistema de pensions s'incrementa el nombre d'anys que es tenen en compte per al càlcul de la pensió de jubilació: dels actuals 15 anys es passarà gradualment a 25 anys.
L'escala que s'utilitza per a la determinació de la pensió en funció de l'esforç de cotització evolucionarà progressivament fins a convertir-se en totalment proporcional al llarg del conjunt de l'escala.